Ga verder naar de inhoud

Vacature: Community Bouwer (part-time, 50%)

14 februari 2024

Wil jij een boost geven aan de circulaire transitie in Leuven? Wil je burgers en organisaties actief betrekken bij de repairbeweging? Wil jij mee sleutelen aan een systeem waarin herstel van elektro op de eerste plaats komt? Stel je dan kandidaat.

Jou motivatie en bereidbaarheid om te leren is belangrijker dan de perfecte CV te hebben. Je komt terecht in een team van collega's.

Sharepair news
Woohoo hersteld03

Achtergrond

Liefst 500 000 toestellen liggen in Leuvense kasten en kelders te verkommeren. Als we de levensduur ervan enkele jaren kunnen verlengen betekent dit minder verlies aan grondstoffen en energie, meer jobs en een groeiende community rond hergebruik en herstel.

De voorbije jaren is in Leuven een hele beweging ‘circulaire economie’ ontstaan. Maakbaar Leuven staat mee aan de wieg van die groeiende beweging stond en is klaar is voor de volgende stap.

Maakbaar Leuven, de herstelbeweging met een hart voor elektro voor en door Leuvenaars, zoekt een community-bouwer. Ter ondersteuning van de repair cafés en ingebed in het Living Lab ‘Herstel Eerst’. In dit project richt Maakbaar Leuven de komende 2,5 jaar een innovatief, duurzaam en sociaal diagnose- en herstelatelier voor elektro op met daarrond een sterk partnerschap.

Concrete taken

Jou motivatie en bereidbaarheid om te leren is belangrijker dan de perfecte CV te hebben. Je komt terecht in een team van collega's.

• Je bent het aanspreekpunt voor de vrijwilligers van de repair cafés in Leuven en je ondersteunt de werking met info, opleidingen en tools

• Je organiseert ism partners en experts een opleidingsaanbod voor Leuvense burgers om zelf te herstellen

• Je geeft als medewerker van Maakbaar Leuven mee vorm aan het nieuwe Maakleerplek aan de Vaart in Leuven, de fysieke uitvalsbasis voor de brede Leuvense repairbeweging en zorgt mee voor de uitbouw van de repair-community

• Je onderhoudt de sociale media van Maakbaar Leuven, vooral gevoed vanuit de repair-community maar ook met inhoud uit het bredere Leuvense circuit van circulaire economie, actualiteit, …

• Je onderhoudt – ism de medewerkers van MAAKbar – de website leuvenfixt.be

• Je volgt een beperkt aantal werkgroepen op van het Living Lab Herstel Eerst

Je maakt deel uit van een klein team binnen Maakbaar Leuven (2 medewerkers en 2 freelancers), een kerngroep met sterk betrokken vrijwilligers en een brede community van herstellers.

Binnen de Maakleerplek maak je deel uit van een hecht netwerk van organisaties die alle burgergedreven werken en mee een boost willen geven aan circulaire economie. MAAKbar vzw is hierbinnen onze prioritaire partner.

Jouw profiel

• Je bent gedreven door circulaire economie en hebt een hart voor het herstellen van (klein huishoudelijk) elektro

• Je bent gebeten door het werken met gedreven burgers die zowel als vrijwilliger als vanuit hun professionele bezigheden hun steentje willen bijdragen aan een meer duurzame samenleving

• Je hebt een stevige portie technisch inzicht

• Je werkt graag autonoom en kunt goed om met verantwoordelijkheid

• Je werkt graag samen in een netwerk van organisaties met een gedeelde missie

• Je bent een actieve netwerker en zoekt van nature naar partnerships die elkaar versterken

• Communiceren op sociale media is voor jou vertrouwd terrein

• Communiceren met de verschillende stakeholders vormt voor jou geen probleem

• Je hebt een diploma hoger onderwijs

• Je bent voldoende vertrouwd met digitalisering en data

• Je hebt aantoonbare ervaring in een gelijkaardige functie

Ons aanbod

Je kan een competitief loon verwachten.

• Een contract (50% vte) van onbepaalde duur

• Verloning volgens de barema’s van het paritair comité 329 (sociaal-cultureel werk), maaltijdcheques twv 8 euro, eindejaarspremie en vergoeding woonwerkverplaatsing.

• Plaats van tewerkstelling is Maakleerplek (Vaartkom, Leuven). Je kan eveneens gebruik maken van de faciliteiten van Avansa Oost-Brabant in Heverlee, één van de partners van Maakbaar Leuven.

• Een interessant circulair netwerk in Leuven en Vlaanderen

• Een bruisende werkomgeving die innovatie ademt

• Veel ruimte voor eigen inbreng.


Selectieprocedure

Ben jij de gedreven Community Bouwer die we zoeken? Stuur dan je motivatiebrief en cv naar erik@maakbaarleuven.be. De deadline voor sollicitaties is maandag 26 februari 14u.

Woohoo hersteld02

Aan welk verhaal schrijf je mee?

Maakbaar Leuven is een vzw met als hoofddoel meer producten te laten herstellen en een alternatief te bieden voor de wegwerpeconomie. Dit doen we samen met een groot netwerk aan partners, in Leuven en bovenlokaal (o.a. Stad Leuven, KU Leuven, kringwinkels, Ecowerf en sociaal-culturele organisaties), en altijd vanuit het perspectief van de burger (bv. citizen science).

Maakbaar Leuven gelooft in een sterke en brede community als hefboom voor dit repairverhaal. Hoe meer betrokken burgers en organisaties, hoe meer expertise en energie wordt geactiveerd, hoe meer beweging er ontstaat en dus ook de impact die we kunnen genereren. Bouwen aan die community is een opdracht waar je elke dag aan moet werken. Met deze functie wil Maakbaar Leuven dat stuk verankeren.

Het bouwen aan de repair-community zit ook ingebed in het project "Living Lab - Herstel Eerst" dat mee gefinancierd is door Vlaio. De partners van het project (Repair&Share, Herwin en Maakbaar Leuven) gaan hierin samen de uitdaging aan om de levensduur van elektro te verlengen. Door herstelateliers uit te bouwen (onder meer gekoppeld aan kringwinkels), end-of-life productstromen te evalueren, opleidingen te ontwikkelen, toestellen op een laagdrempelige manier in te zamelen, wisselstukken voor herstellingen breder beschikbaar te maken, burgers te sensibiliseren en beleid te beïnvloeden. Andere belangrijke partners in het project zijn meerdere kringwinkels en intercommunales, Recupel, retailers en herstellers van elektro en onderzoeksinstellingen.

Maakbaar Leuven focust zich op een stedelijk experiment in Leuven. Met een kwalitatief aanbod en een stevig partnerschap wil Maakbaar Leuven burgers aanzetten om hun defecte toestellen aan te bieden voor hergebruik of herstel in plaats van ze onmiddellijk naar het recyclagepark te brengen. Dit aanbod, de randvoorwaarden ervan en de communicatie vormen de onderzoeksvragen van het Living Lab.

De website van Maakbaar Leuven is even in onderhoud, maar meer info is ook te vinden op: www.repairconnects.org en www.leuvenfixt.be .

Meer herstelnieuws

Hoe werkt de nieuwe Stedelijke Herstel Hub Elektro in Leuven?

Hoe werkt de nieuwe Stedelijke Herstel Hub Elektro in Leuven?

08/02/24
Weeral een elektro toestel kapot? Wil je voor een herstelling snel geholpen worden en liefst op afspraak zodat je niet moet wachten. Dan is…
Online stofzuiger diagnose en herstel dienst.

Online stofzuiger diagnose en herstel dienst.

08/02/24

Laat je defecte stofzuiger online herstellen. Via telefoon of whatsapp fixen we je stofzuiger.

Word hersteller

Word hersteller

14/02/22
Ben jij een handige Harry? Of misschien wel een ingenieuze Ingrid? Bij Maakbaar Leuven zijn wij altijd op zoek naar vrijwilligers die graag…